středa 30. března 2011

Velká Británie - Londýn

Když jsem navštívila Londýn, byla jsem překvapena, jak moc kosmopolitní město Londýn je. Tam je opravdu malá pravděpodobnost, že potkáte skutečného Londýňana. A pravda je, že Londýn je přeplněn lidmi. Když jdete po ulici, musíte se vyhýbat ostatním. Mnoho lidí žije na okraji Londýna. Kde jsou nákupní centra, stejně jako v centru města. Nicméně, co je tam mnohem zajímavější pro turisty, než nákupní centra, jsou velká tržiště. Kde si můžete koupit mnoho různých věcí, od zeleniny a ovoce po kosmetiku, mobilní telefony a oblečení. Výhodou těchto tržišť je, že věci jsou tam opravdu levné. Periferie Londýna není tak rušná, vzduch je tu čerstvější a nemáte žádný problém se dostat do centra. Můžete použít typický Londýnský doubledecker, nebo metro, s nímž se může dostat všude. Každý z lidí žijících v Londýně zná větu: "Pozor na mezery mezi vlakem a nástupištěm", znějící s každým otevřením dveří metra. Nevýhodou okrajových částí Londýna je, že tyto části jsou známé pro vysokou koncentraci kriminality. Pro to je dobré být obezřetný, když jdete ven sami v noci.


 
Ceny
Pro lidi žijící ve střední a východní Evropě jsou ceny v Londýně velmi zajímavé. Když porovnám ceny v České republice a ve Velké Británii, speciálně v Londýně, musím říci, že některé ceny jsou přibližně na stejné úrovni, např. potraviny, jízdenky, cestování, knihy, atd. Ale některé ceny jsou v Londýně proti České republice velmi nízké, téměř o 50% nižší. Tyto ceny se vyskytují v souvislosti s oděvy, kosmetikou a hlavně elektronikou. Například si můžete zakoupit v Londýně mobil nebo foťák, který stojí 100 liber, což je přibližně 3000 . Stejný mobil nebo foťák vyjde v České republice asi na 6000 . Na druhé straně v Londýně jsou vysoké náklady na bydlení.


Památky
Centrum Londýna je plné zajímavých míst a historických památek. Pokud máte na shlédnutí Londýna pouze týden, určitě se nedá stihnout navštívit všechno. Výhodou Londýna je, že do většiny muzeí je vstup zdarma. Jinak jsou ostatní atrakce placené. Legendární Londýnské oko jsem bohužel nenavštívila, ale pokud toužíte vidět Londýn z výšky a akceptujete cenu této atrakce, stojí to za to.
Nechci ale mluvit o památkách čí místech jako Big Ben, Trafalgar square, Picadily circus nebo Tower Bridge apod. Informace o těchto místech si můžete najít kdekoliv na internetu. Přikládám tradiční fotky, které naleznete vždy ve spojení s pojmem Londýn, ale méně je už vidět bitevní loď Bealfast, jejíž atmosféru umocňují voskové figuríny. Zajímavá je i strojovna Tower Bridge, která zajišťuje zvedání mostu v případě proplouvání vysoké lodi. Pokud se budete potulovat uličkami v centru Londýna jako já možná nechtěně narazíte na spoustu zajímavých věcí jako je Shakespearovo divadlo The Globe, nebo pomník hasičů, kteří se účastnili záchrany Londýna před hrozivým ohněm v roce 1666. Dále v Londýně naleznete také katedrálu Sv. Pavla nebo můžete pod Londýnským okem navštívit obří akvárium.

Žádné komentáře:

Okomentovat